Телефони

"mobile phone" by Irita Kirsbluma is marked with CC BY 2.0.

[Актуализирано на 22/04/2022 година]

Това са 3-те големи телефонни компании в България:

SIM карти

SIM картите често са безплатни при първоначална покупка на предплатен пакет. Най-евтиният пакет ще ви струва около 6 лева (3 евро). Не е необходимо да подписвате договор или да плащате месечни сметки. Можете да зареждате вашата предплатена SIM карта, когато имате нужда. Трябва да предоставите вашето пълно име, номер на лична карта и ЕГН/ЛНЧ, за да получите SIM карта.

Всяка предплатена SIM карта трябва да бъде регистрирана. Моля, обърнете внимание, че мобилните оператори не могат да регистрират и /или активират повече от 10 предплатени номера под едно име.

Можете да намерите много  оферти, които включват безплатен интернет, безплатни минути за разговори и безплатни текстови съобщения (SMS). Това може да ви помогне да поддържате връзка с членове на семейството и приятели в родината си.

Телефонен кредит

Можете да закупите ваучери в павилиони, магазини и офиси на доставчици.

Обществени телефони

В България има около 6500 работещи обществени телефона, като броят им постоянно намалява и не се предвижда монтирането на нови апарати. В периода 2022 - 2023 се очаква работещи обществени телефони да се намират единствено в близост до болници, полицейски управления, магистрали, пристанища, транспортни гари и летища.

 

Можете да намерите телефонни кабини в повечето градове и села, но телефоните в тях обикновено са премахнати или счупени. Ако намерите работещ обществен телефон, може да го използвате безплатно за разговор до спешен номер (напр. 112). В останалите случаи, за да говорите по обществен телефон, ще трябва да закупите специална телефонна карта (фонокарта). Но телефонните карти (фонокартите) за обществените телефони  се намират трудно.

 

По-добрият вариант е да отидете до централния пощенски офис, където можете да извършвате разговори на публичен телефон и след това да платите директно на каса. Този вариант е удобен за разговори с чужбина.