Последно обновяване 01/12/2022 22:52

Pregnant women.jpg

Актуализирано на 23 юли 2022 г.

Според българското законодателство, ако сте бременна, принадлежите към уязвима група. Поради това имате право да получите специални грижи и подходяща медицинска помощ.

Наблюдение на Вашата бременност

Веднага информирайте социален работник или помощник в регистрационно-приемателния център, че сте бременна. Те могат да Ви помогнат да се обърнете към гинеколог чрез Вашия личен лекар. Гинекологът може да следи бременността Ви.

Ненаблюдаваната бременност може да крие сериозен риск както за Вашето здраве, така и за здравето на Вашето бебе.

Здравни осигуровки

Ако като сте търсеща закрила, Държавната агенция за бежанците плаща Вашите здравни осигуровки. Като бременна жена не е необходимо да плащате медицински такси. Всички Ваши прегледи са безплатни в България.

Ако имате временна закрила, здравните осигуровки на украински граждани над 18 години и под 63 за жени и под 65 за мъже ще бъдат покрити от държавата за период от 90 дни от датата на временната закрила или от 26 април до 25 юли, ако временната закрила е издадена преди 26 април 2022. В останалите случаи трябва сами да плащате здравните си осигуровки.

Грижете се себе си по време на бременност

Ето няколко полезни съвета как да се грижите за себе си и бебето си по време на бременност:

 • Яжте редовно и възможно най-здравословно. Консумирайте храна, богата на протеини, като яйца, боб и млечни продукти. Рибата също е пълна с протеини, витамин D, минерали и омега-3 мастни киселини, които са важни за развитието на нервната система на вашето бебе.
 • Постенето за Рамадан по време на бременност може да бъде опасно за бременните мюсюлманки. Ако планирате да постите, трябва да се консултирате с Вашия личен лекар преди Рамадан, за да обсъдите дали е безопасно за вас и вашето бебе.
 • Внимавайте за хигиената на храните. Измийвайте добре съдовете, плодовете и зеленчуците, както и ръцете си.
 • Пийте вода редовно. Количеството вода в тялото Ви се увеличава по време на бременност, за да ви помогне да поддържате здрави нива на кръвно налягане.
 • Освен ако лекарят не ви посъветва обратното, правите редовно умерени упражнения. Това е ползно за Вас и за вашето бебе.
 • Намалете нивото на кофеина, който консумирате.
 • Получавайте достатъчно сън и почивка. Избягвайте повдигането на тежки предмети.
 • Опитайте се да сте спокойни и да избягвайте стреса, защото това може да повлияе на здравето на вашето неродено бебе.
 • Не е препоръчиелно да планирате  дълги и опасни пътувания, особено през последните месеци от бременността.
 • Веднага информирайте Вашия лекар, ако смятате, че има нещо нередно с вашето неродено бебе.

Права на бременната работеща майка

Научете повече за условията на заетост и вашите работнически права в България:

РАБОТА В БЪЛГАРИЯ

ПРАВА НА РАБОТНИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Ако сте наети по трудов договор, имате определени права като бременна жена:

 • Вашият работодател трябва да създаде безопасна работна среда за Вас и Вашето бебе.
 • Забранено е бременните жени да работят нощни смени (от 10:00 до 18:00) и повече от обичайното работно време.
 • Имате право да откажете да изпълнявате служебно задължение, ако това е опасно за вашето и / или здравето на вашето бебе.
 • Имате право на отпуск по майчинство. В България можете да получите 410 дни за отпуск по майчинство, 45 от които можете да използвате преди раждането. Когато детето навърши 6 месеца, можете да прехвърлите отпуска по майчинство на бащата. Ако сте работили поне 12 месеца преди отпуска по майчинство, Националната здравноосигурителна каса ще изплати обезщетение в размер на 90% от брутната ви заплата през тези 410 дни.
 • В края на отпуска по майчинство имате право на родителски отпуск, за да отглеждате детето си до навършване на 2-годишна възраст. Размерът на обезщетението, което трябва да получите по време на този отпуск, е 710 лева

Къде да потърся подкрепа:

Асоциация Родилница

Association “Estestveno”

Association of Bulgarian Doulas